Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΪΟΥ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαΐου στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με την ανακοίνωση της απόφασης για την απεργία δήλωσε ότι "η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι...συνταξιούχοι, οι οποίοι με το εθνικό σχέδιο για την οικονομία καλούνται και πάλι να πληρώσουν και όχι οι έχοντες και κατέχοντες. Δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να καταστεί η οικονομία βιώσιμη, ενώ εκποιείται δημόσιος πλούτος, υποδομές και κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια και καταλύονται εν μια νυκτί κοινωνικά δικαιώματα."
Και η απεργία της Πρωτομαγιάς ισχύει, σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, για λόγους όχι μόνον τυπικούς, αφού όπως είπε ο Γιάννης Παναγόπουλος υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκείνη την ημέρα και θα πρέπει, προκειμένου να απεργήσουν να καλύπτονται από την απόφαση.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αναγκαία η αντίδραση των εργαζομένων σε μια πολιτική με την οποία καλούνται να πληρώσουν ακόμη 75 δις ως το τέλος του 2015, ενώ το μέλος του ΠΑΜΕ, Θοδωρής Κούτρας είπε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δώσουν τη μάχη ώστε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να αποτελέσουν ένα μήνυμα κατά της πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση.

«Λουκέτο» σε μονάδες νοσοκομείων (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Λόγω έλλειψης γιατρών και φαρμάκων
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμημάτων νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και ελλείψεις φαρμάκων και υλικών -ακόμα και φθηνών- όπως γάζες, σύριγγες και λευκοπλάστ, συνθέτουν το τελευταίο διάστημα, το σκηνικό των δημόσιων νοσοκομείων. Η μερική αναστολή λειτουργίας των νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο -αν και αφορά δύο νοσοκομεία που ως αμιγώς πανεπιστημιακά έχουν ιδιαιτερότητες σχετικές με τη χρηματοδότησή τους- καταδεικνύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δημόσια περίθαλψη, είτε λόγω των άμεσων περικοπών των κονδυλίων είτε της αδυναμίας επαρκούς ανανέωσης του προσωπικού που φεύγει από το ΕΣΥ.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Πριν από περίπου 20 ημέρες ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία της νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ρόδου, με απόφαση του διοικητή του, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η κλινική είχε μείνει με μόνον έναν ειδικό γιατρό (τον διευθυντή του τμήματος), από τα μέσα Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι είχαν «τρέξει» οι διαδικασίες από πλευράς νοσοκομείου και υπουργείου Υγείας για τον διορισμό νέου γιατρού, «σκάλωσε» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στον περιορισμό του «πέντε προς ένα» που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Αρχές Μαρτίου άλλη μία μονάδα «έκλεινε», η ενδιάμεση μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Χανίων, που επίσης έμεινε χωρίς προσωπικό. Πριν από περίπου ένα μήνα, η διευθύντρια του εργαστηρίου κλινικής μικροβιολογίας του «Αττικόν» αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση προς τις κλινικές, τα εξωτερικά ιατρεία και τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) να περιορίσουν στα απολύτως αναγκαία τα κλινικά δείγματα που αποστέλλονται κατά την απογευματινή και βραδινή βάρδια, οι οποίες όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «αναγκαστικά καλύπτονται από προσωπικό που, επειδή δεν είναι μόνιμο, δεν είναι αρκούντως εκπαιδευμένο».
Και υλικά
Παράλληλα, εντείνονται οι σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα και μη υγειονομικά υλικά, λόγω του «εμπάργκο» των προμηθευτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Θριάσιου», οι γιατροί του οποίου βρίσκονται ένα βήμα πριν εισηγηθούν την αναστολή της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, καθώς βασικά και απαραίτητα υλικά για την καθημερινή λειτουργία του Αναισθησιολογικού και του Χειρουργικού Τμήματος βρίσκονταν είτε σε ανεπάρκεια είτε σε πλήρη έλλειψη. Οπως καταγράφονται και σε έγγραφο που απέστειλε προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος, οι ελλείψεις αφορούν μεταξύ άλλων σύριγγες, ράμματα, γάντια, λευκοπλάστ, βελόνες, γάζες, καθετήρες, τραχειοσωλήνες κ.ά. Στα περισσότερα νοσοκομεία οι «εντολές» από τις διοικήσεις είναι χαρακτηριστικές: «χρησιμοποιείτε υλικά με φειδώ», ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι πια η «ανταλλαγή» υλικών μεταξύ κλινικών και τμημάτων νοσοκομείων.
«Πρόκειται για μία απελπιστική κατάσταση που θα επιδεινωθεί με το πέρασμα των μηνών όσο θα εξαντλούνται τα κονδύλια», εκτίμησε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Οπως τόνισε, το πρόβλημα αφορά τόσο τα υγειονομικά υλικά όσο και τα φάρμακα, λόγω των έντονων πιέσεων που ασκούνται από την κεντρική διοίκηση για μείωση των δαπανών. Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί εφέτος από το υπουργείο Υγείας είναι η μείωση δαπανών των νοσοκομείων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ για υλικά και κατά 150 εκατ. ευρώ για φάρμακα. Μάλιστα, στο πλαίσιο της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης, ένα νέο «κόλπο» εφαρμόζεται από όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Οπως περιέγραψε ο κ. Βαρνάβας, ακριβά φάρμακα που χρησιμοποιούνται εντός των μονάδων υγείας, «γράφονται» στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων προκειμένου αυτοί να τα προμηθευτούν από ιδιωτικά φαρμακεία και να τα φέρουν στο νοσοκομείο για να χρησιμοποιηθούν... Με τον τρόπο αυτό τα νοσοκομεία εμφανίζουν μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά ουσιαστικά «μετακυλίουν» το οικονομικό βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, «εμπάργκο» προς τα νοσοκομεία, λόγω των χρεών πραγματοποιούν και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, την πρόσφατη απόφαση της ROCHE να μην παρέχει φάρμακα στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ, «μιμήθηκε» η φαρμακευτική LEO, και «μερικώς» η Sanofi Αventis (συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με τα πρωτότυπα φάρμακα).

Σε εννέα ομάδες τα νοσοκομεία- Ενοποιούνται οι υπηρεσίες τους (REAL NEWS)

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής προβλέπει το σχέδιο για τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας που εκπόνησε η ομάδα του καθηγητού Λυκούργου Λιαρόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, το σχέδιο, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη, προβλέπει ότι καθημερινά θα εφημερεύουν εννέα μεγάλα ερχόμενη, τα οποία θα είναι στη διάθεση των ασθενών όλο το εικοσιτετράωρο.
Ο στόχος της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, η μείω­ση του χρόνου αναμονής και η πάταξη του φαινομένου που είναι γνωστό ως «βαλιτσάκι».
Πρόκειται για το διαδεδομένο τέχνασμα να παρου­σιάζονται ως επείγοντα τα προγραμματισμένα πε­ριστατικά, προκειμένου να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής, με αποτέλεσμα στις εφημερίες να δημι­ουργείται το αδιαχώρητο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο σύστημα που προτείνει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, στην Αττική δημιουργούνται 9 ομάδες νοσοκομείων.
Καθεμία από αυτές έχει επικεφαλής το μεγαλύτερο και περισσότερο οργανωμένο νοσοκομείο.
Οι επικεφαλής των ομάδων είναι τα εξής νοσοκομεία:
Ευαγγελισμός 
ΚΑΤ
Γεννηματάς Γενικό Κρα­τικό Νικαίας 
Αγία Όλγα
Αττικόν
τα δύο Νοσοκομεία Παίδων που συγχωνεύονται, 
Άγιος Σάββας
Λαϊκό. 
Σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο Τζάνειο, το οποίο έχει ανάλογη δυναμική με το Γενι­κό Κρατικό Νικαίας υπάρχει περίπτωση επικεφαλής να είναι και τα δύο νοσοκομεία.
Σε όσα νοσοκομεία ανήκουν στην ίδια ομάδα, πρό­κειται να γίνει ενοποίηση των ιατρικών και των διοικη­τικών τους υπηρεσιών. Τα νοσοκομεία που είναι επι­κεφαλής κάθε ομάδας θα εφημερεύουν καθημερι­νά με όλεςτις κλινικές τους ενώ τα μικρότερα δεν θα μπαίνουν πλέον στις εφημερίες αλλά θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δεχθούν περιστατικά.
Στις εφημερίες θα συμμετέχει όλο το προσωπικό των νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια ομάδα, το οποίο θα μετακινείται στο κεντρικό νοσοκομείο για να ενισχύσει την εφημερία. 
Τα επείγοντα περιστατικά, το οποία, σημειωτέον, πρέπει να μεταφέρονται μόνο από το ΕΚΑΒ, πλην των αποδεδειγμένα έκτακτων περιπτώσεων, θα πηγαίνουν σε όποιο νοσοκομείο από τους επικεφαλής των 9 ομάδων είναι το πλησιέστερο.
Στα νοσοκομεία αυτά θα υπάρχει επιτροπή συντονιστών που θα αποφασίζει σε ποιο νοσοκομείο, από αυτά που απαρτίζουν την ομάδα, θα παραπέμπεται κάθε περιστατικό. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη διοικητική ενοποίηση των νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια ομάδα.
Με τον τρόπο αυτό, οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες θα γίνονται κεντρικά, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και εξοικονόμηση χρημάτων. Επίσης ορισμένα μικρότερα νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χρήση ή να συγχωνευθούν. Προβλέπεται, τέλος η κατάργηση των διαφορετικών κλινικών στο νοσοκομείο και η ένταξη όλων σ'' έναν κεντρικό τομέα.

το νοσοκομείο μας