Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αλήθειες και ψέμματα για την κατάσταση στο νοσοκομείο Μολάων. "Θέλουν να με εξοντώσουν εξαιτίας της συνδικαλιστικής μου δράσης"

Αλήθειες και ψέμματα για την κατάσταση στο νοσοκομείο Μολάων.
 
 
Η κ. Μανωλάκου Φωτεινή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μολάων απάντησε, στην συνέντευξη του αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Μολάων, τόσο επι προσωπικών θεμάτων όσο και για την κατάσταση στο νοσοκομείο Μολάων και γενικότερα στο χώρο της υγείας.
Ο κ. Παναγόπουλος Δημήτρης, αναπληρωτής Διοικητής σε συνέντευξή του στον Αντέννα Νότιας Ελλάδος, στις 25-9-2014, δήλωσε ότι την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο νοσοκομείο η κ. Μανωλάκου που τότε είχε την ιδιότητα της διοικητικής διευθύντριας του είπε: “Καλώς ορίσατε στη νοσηλευτική μονάδα Μολάων αλλά επειδή είστε άσχετος με τη διοίκηση των νοσοκομείων, παρακαλώ να αφήσετε τη διοίκηση σε μας”
Σχετικά με το θέμα αυτό, η κ. Μανωλάκου, σε συνέντευξη που έδωσε στον ίδιο σταθμό, στις 30-9-2014, δήλωσε ότι είναι γνωστός ο τρόπος που διορίζονται οι διοικητές άρα το θέμα δεν είναι αν είναι σχετικοί ή άσχετοι αλλά κατά πόσο είναι συνεργάσιμοι και διεκδικούν πράγματα για το νοσοκομείο. “Ωστόσο, ένα τέτοιο καλωσόρισμα ούτε και η πιο διευρυμένη φαντασία δεν θα μπορούσε να συλλάβει. Αυτό, μαζί με άλλα πολλά, είναι μεθοδευμένες συκοφαντίες και κτυπήματα κάτω απο τη μέση που φτάνουν μέχρι τον γκεμπελισμό με στόχο την εξόντωσή μου” είπε και κάλεσε τον αναπληρωτή να ανακαλέσει δημόσια.

Συνεχίζοντας δήλωσε: “Οπως όλοι γνωρίζετε εδώ και 7 περίπου μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η συνδικαλιστική και πολιτική μου δίωξη με σκοπό όχι μόνο την υπηρεσιακή αλλά και την πλήρη εξόντωση μου.
Όλο αυτό το διάστημα οι διοικητικοί, και όχι μόνο, μηχανισμοί έχουν στήσει μια συντονισμένη σκευωρία εις βάρος μου, με το να αποκρύπτουν έγγραφα, να ξεχειλώνουν το περιεχόμενο εγγράφων μέχρι την πλήρη αλλοίωση του, με συκοφαντίες, με πειθαρχικές διώξεις, με λάσπη και με φήμες που διαδίδουν. Όλα αυτά έχουν 4 κυρίως στόχους. 1) τη φίμωσή μου και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής μου δράσης 2) να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο απο τις αλήθειες που λέω και ενοχλούν με το να με σπιλώνουν και να προσπαθούν να αποδομήσουν την προσωπικότητά μου ώστε να υπονομεύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που έχω αναπτύξει με τους πολίτες 3) να με εξοντώσουν σε όλα τα επίπεδα γιατί τόλμησα να σηκώσω κεφάλι και 4) να περάσουν το μήνυμα ότι αυτά παθαίνει όποιος μιλάει. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι είμαι το δεύτερο θύμα των μηχανισμών που έχουν στηθεί στην περιοχή μας μετά την πρόεδρο των δασκάλων Ελισάβετ Παπαδοπουλου.”

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα της διοικητικής παράλειψης,
δυο συναδέλφων της να καταθέσουν εγκαίρως στους λογαριασμούς των δικαιούχων τις σχετικές επιταγές και την οποία παράλειψη η Διοίκηση καπηλεύτηκε στρέφοντας το θέμα εναντίον της. “Οι επιταγές αυτές ήταν 7 και οι 6 αφορούσαν προγενέστερο της θητείας μου διάστημα. Αμεσα υπεύθυνη για την πληρωμή τους ήταν η ταμίας κ. Χ. Γ. και προϊστάμενος ήταν ο κ. Χ. Σ. Για την 7η επιταγή άμεσα υπεύθυνη ήταν η μετέπειτα ταμίας κ. Τ. Ε. και ήταν επι της θητείας μου ως προϊσταμένης. Οταν πληροφορήθηκα το Μάιο του 2013 αυτή την παράλειψη μετά απο συννενόηση με τη Διοίκηση και μετά απο υπόδειξη της τράπεζας αντικαταστάθηκαν οι επιταγές με πρόσφατη ημερομηνία και δόθηκε εντολή στην κ. Χίου να κατατεθούν άμεσα στους δικαιούχους. Ωστόσο, η συνάδελφος παρά του ότι με διαβεβαίωσε ότι τακτοποιήθηκε το θέμα, είχε καταθέσει μόνο τις 2 επιταγές.” Τόνισε ότι “οι επιταγές ήταν τραπεζικές που σημαίνει ότι κανένας πλην των δικαιούχων δεν θα μπορούσε ποτέ να τις εισπράξει και οτι η δήλωση του αναπληρωτή Διοικητή ότι, ευτυχώς για το νοσοκομείο που βρέθηκαν οι επιταγές είναι μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού, ακόμα και αν είχαν χαθεί ούτε ήταν δυνατόν να εισπραχτούν απο κανέναν και επίσης μπορούσαν να επανεκδοθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.” “Μπορεί να μιλάμε για επιταγές και να ακούγεται κάπως στα αυτιά μας όμως δεν επρόκειτο για τίποτα άλλο παρά για μια διοικητική παράλειψη της συναδέλφου και όχι για κάποιο έλλειμμα ή κατάχρηση, τουλάχιστον επι της θητείας μου. Για τις θητείες άλλων ας μιλήσει ο Διοικητής. Αυτή τη διοικητική παράλειψη της συναδέλφου μου, καπηλεύτηκε η διοίκηση προσπαθώντας να στρέψει το θέμα πάνω μου όχι με ευθείες κατηγορίες γιατί δεν υπάρχουν, αλλά με συκοφαντίες και πολλά υπονοούμενα ώστε να μπορεί να φανταστεί ο καθένας ότι χειρότερο μπορεί να φανταστεί, για να δημιουργήσει εντυπώσεις εις βάρος μου προκειμένου να πλήξει την αξιοπρέπειά μου την τιμή και την υπόληψή μου για λογους εκδικητικότητας εξαιτίας της συνδικαλιστικής μου δράσης.”

Και συνεχίζει: “Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η δίωξή μου είναι συνδικαλιστική και πολιτική εξαιτίας των αγώνων που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε δώσει μαζί με πολίτες για τη στήριξη των δομών υγείας στην περιοχή μας. Διάφοροι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών απο την αρχή έλεγαν και λένε ακόμα: Βλέπετε σας κοροϊδεύουν, το νοσοκομείο είναι ανοιχτό. Αν όμως δεν υπήρχαν αυτοί οι μαζικοί και συντονισμένοι αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία μαζί με τις τοπικές κοινωνίες οι κυβερνώντες θα είχαν εφαρμόσει άμεσα τα σχέδιά τους.
Τα λουκέτα όμως μπαίνουν απο μέσα.
Τη στιγμή που όλα τα νοσοκομεία διαμαρτύρονται για τεράστιες ελλείψεις και πολλές κοινωνίες είναι στο πόδι για τα νοσοκομεία τους, ο κ. Παναγόπουλος ισχυρίζεται ότι κατάφερε να λύσει όλα τα προβλήματα στους Μολάους και μάλιστα να δηλώνει με περίσσεια ταπεινοφροσύνη ότι όταν έχεις διοικήσει ένα μικρό νοσοκομείο για 9 μήνες τα άλλα είναι “απλές οδοντόκρεμες” (!!!!!) . “Νομίζω”, είπε η κ. Μανωλάκου “ότι τέτοια στελέχη είναι λαχείο και ενδεχομένως να μπορούσαν να αξιοποιηθούν απο τον υπουργό σε νοσοκομεία όπως το Αττικόν ή τη Νίκαια για να λύσει και τα εκεί προβλήματα.”

Σε ότι αφορά τις κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού για τις οποίες ο Αναπληρωτής Διοικητής δήλωσε ότι οι υπηρετούντες 23 και οι κενές θέσεις είναι 6, η κ.Μανωλάκου δήλωσε ότι οι κενές θέσεις είναι 10 και μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν 11 λόγω συνταξιοδότησης και μπορεί και 12 λόγω αποχώρησης, ενώ ανέφερε ότι επίσης έχουν καταργήσει θέσεις γιατρών απο τον οργανισμό του νοσοκομείου. Οσο για τον επικουρικό γιατρό που ανέφερε ο αναπληρωτής, τόνισε, ότι πρόκειται για απασχόληση ορισμένου χρόνου και η αμοιβή καταβάλεται απο τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, μειώνοντάς τον περαιτέρω. Ενημέρωσε ότι πρόσφατα “ξεπάγωσαν” κάποιες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και θα είναι ευχής έργον αν προσληφθούν 2 μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο. Ωστόσο θα πρέπει να καλυφθούν ακόμα 9 θέσεις.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχουν ως συνέπεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών του Σεπτεμβρίου, 23 μέρες το μήνα να μην εφημερεύει καρδιολόγος, αφού ο ένας απο τους δυο καρδιολόγους “περίσσευε” στους Μολάους και μετακινήθηκε στη Σπάρτη, 24 μέρες να μη εφημερεύει παιδίατρος, 24 μέρες ορθοπεδικός, 9 μέρες ακτινολόγος, 11 μέρες μικροβιολόγος, 8 μέρες χειρουργός κ.λ.π..”

Σε ότι αφορά στο Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, επισήμανε, ότι παρόλο που υπάρχουν 18 κενές θέσεις, πέρα απο τις 11 θέσεις που κατήργησαν οριστικά απο τον οργανισμο του νοσοκομείου, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προσλήψεις. Αντίθετα, παραχωρούνται υπηρεσίες, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής, σε ιδιώτες.
Για την εστίαση μπορείτε να δείτε στη διαύγεια την πρόσκληση του νοσοκομείου. 2 άτομα για 4 μήνες 12.000 ευρώ. Δηλαδή, το νοσοκομείο πληρώνει 1.500 ευρώ το μήνα για κάθε άτομο. Ποιός εργαζόμενος υποχρεωτικής εκπαίδευσης αμείβεται με 1500 ευρώ το μήνα; Σήμερα ένας νεοδιοριζόμενος μόνιμος υπάλληλος αυτής της κατηγορίας κοστίζει με την εργοδοτική εισφορά περίπου 800-820 ευρώ. Δηλαδή για κάθε άτομο το δημόσιο χάνει 700 ευρώ το μήνα. Μιλάμε για διασπάθιση. Λεφτά που πληρώνουμε όλοι εμείς στους εργολάβους. Το ίδιο θα γίνει και με τα πλυντήρια. Αυτή είναι η οικονομία τους. Αφήστε που ο εργαζόμενος δεν θα παίρνει πάρα πάνω απο 300-400 ευρώ το μήνα. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. “

Σχετικά με το “ηρωικό” νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε ότι οι κενές θέσεις είναι περίπου 30%, ενώ, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προσλήψεις.

Για τα ασθενοφόρα δήλωσε ότι “οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμαστε 4 χρόνια τώρα χωρίς αποτέλεσμα και μάλιστα στο παρελθόν, μας είχαν στήσει γι αυτό το λόγο στον τοίχο. Πάλι καλά, που έστω και 4 χρόνια μετά, διαμαρτυρήθηκε και η Δημοτική αρχή.”

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε το voucher υγείας, που είναι ένα πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης νέων ανθρώπων, για κάποιους μήνες. “Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να καλύψουν για λίγο τον υποστελεχωμένο χώρο της υγείας. Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι το πρόγραμμα τρέχει για δεύτερη φορά και για δεύτερη φορά ούτε μία θέση και πάλι δεν βγήκε για τη Λακωνία. Ούτε για τη Σπάρτη, ούτε για τους Μολάους. Και τα δυο νοσοκομεία διαθέτουν 240 κλίνες. Η Πρέβεζα π.χ. έχει 90 κλίνες και πήρε 20 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που είναι εξαιρετικά μεγάλος αριθμός για τα σημερινά δεδομένα. Η διαφορά είναι ότι η κοινωνία της συνεχίζει να βρίσκεται στους δρόμους ενώ η δική μας κοινωνία ξαναγύρισε στα καφενεία.”

Σύμφωνα με τα στοιχεία, γενικά, στο χώρο της υγείας τα 4 τελευταία χρόνια καταργήθηκαν οριστικά 880 κλινικές, 10.000 κρεββάτια και 30.000 οργανικές θέσεις προσωπικού. Παρά αυτές τις καταργήσεις, σήμερα υπάρχουν 33.000 θέσεις ακάλυπτες. Δηλαδή περίπου 1 στις 3.
Για φέτος ανακοινώθηκαν ότι θα.. θα γίνουν 2.900 προσλήψεις. Ανάλογα ταξίματα ακούμε κάθε χρόνο. Ετσι κι αλλιώς τσάμπα είναι. Και πέρυσι 2.900 είχαν ανακοινώσει και δεν έγινε ούτε μία και το 2012 είχαν ανακοινώσει 2.500 και επίσης δεν έγινε ούτε μία.
Αλλά εγώ να πιστέψω, ως καλοπροαίτερος άνθρωπος, ότι θα πάρουν φέτος 2.900 υγειονομικούς. Ξέρετε πόσοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια; 15.000 και στο τέλος του 2014 υπολογίζονται στους 20.000. Και μιλάμε για 2.900 προσλήψεις και αυτές ίσως ... αφού μέχρι σήμερα δεν έχει βγει καμια προκήρυξη. Δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό;”

Απαντώντας στην αναφορά, του αναπληρωτή Διοικητή, σε μια επιχορήγηση 178.000 ευρώ για την οποία κατηγόρησε τις προηγούμενες διοικήσεις ότι δεν είχαν κάνει τίποτα για να αξιοποιήσουν αυτό το ποσόν η κ. Μανωλάκου δήλωσε:
Το νοσοκομείο Μολάων δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπως είδατε απέφυγε να απαντήσει στην ερώτησή σας ο αναπληρωτής και αναφέρθηκε σε ένα ποσό 178.000 ευρώ που όπως σας είπε οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έκαναν τίποτα. Αν πράγματι ήταν έτσι, εμείς σαν σύλλογος εργαζομένων θα είχαμε πιέσει τις διοικήσεις.
Δεν με ενδιαφέρει να υποστηρίξω καμία διοίκηση αλλά μόνο την αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να χρησιμοποιεί τόσες αναλήθειες μόνο και μόνο για να πείσει ότι είναι ο πιο επιτυχημένος διοικητής στην Ελλάδα.
Οι 178.000 δόθηκαν για την αγορά αποκλειστικά και μόνο ακτινολογικού μηχανήματος. Ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος, επι εποχής του Διοικητή κ. Αποστολάκου πέτυχε μια μεγάλη δωρεά ενός ακτινολογικού συγκροτήματος απο τον ΟΠΑΠ. Τότε εστάλη αίτημα στο υπουργείο να γίνει αλλαγή σκοπιμότητας των 178.000, αυτή είναι η διαδικασία και να προμηθευτεί το νοσοκομείο μια χειρουργική τράπεζα, μια οδοντιατρική έδρα για τη Νεάπολη, ένα φορητό αναισθησιολογικό κ.α. Πέρασε ένας χρόνος και παρά τις ενοχλήσεις της διοίκησης δεν υπήρξε απάντηση. Αφού το νοσοκομείο χρειαζόταν το χειρουργικό τραπέζι, έγινε διαγωνισμος και το προμηθεύτηκε με δικά του κονδύλια, περίπου 56.000 ευρώ. Εν συνεχεία και ενώ ακόμα δεν είχαν απαντήσει απο το υπουργείο, εστάλη νέο αίτημα και αντικαταστάθηκε η χειρουργική τράπεζα με άλλον εξοπλισμό. Ουδέποτε μέχρι τέλος του 2013 που ξέρω, δεν απάντησε το υπουργείο. Επιπλέον, το φοβερό ήταν ότι δεν μας επέτρεψαν να εγγράψουμε αυτό το ποσό στον προϋπολογισμό παρόλο που υπήρχε στο ταμείο. Και για του λόγου το αληθές, αν ανατρέξει κάποιος στα στοιχεία που είχε διανείμει τον Οκτώβριο 2013 ο σύλλογος εργαζομένων και έχουν σταλεί και στο μέιλ του σταθμού σας θα δει να γίνεται αναφορά σε ένα ποσό 208.000 ευρώ. Οι 178.000 αφορούν αυτό το ποσό και οι 30.000 μία επιχορήγηση για το νοσηλευτικό χώρο στα ΤΕΠ. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Και φυσικά αυτά τα ξέρει και ο διοικητής αφού έχουν γίνει με έγγραφα.”

Στη συνέχεια η κ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στη δήλωση του αναπληρωτή ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου όταν ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα ήταν λάθος.

Οι προϋπολογισμοί όπως έχουμε διαμαρτυρηθεί και δημόσια τα τελευταία χρόνια συντάσσονται όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των νοσοκομείων αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου. Ειδικά οι αρχικοί προϋπολογισμοί είναι πάντα εκτός πραγματικότητας και γι αυτον τον προϋπολογισμό μιλάει ο διοικητής. Αυτό το ξέρουμε και μείς, το ξέρει και το υπουργείο. Αυτές ειναι οι οδηγίες όμως. Εν συνεχεία αρχές του έτους κάνουμε κοπτοραπτική για να δούμε πως θα βγάλουμε πέρα. Ο συνοπτικός προϋπολογισμός του 2014 καταρτίστηκε τον Αυγουστο του 2013. Μέχρι το τέλος του 2013 μας έβαλαν και τον αλλάξαμε 3 φορές δίνοντας μας οδηγίες να περικόπτουμε συνεχώς κονδύλια. Και φυσικά ο προϋπολογισμός ήταν εκτός πραγματικότητας.
Αν το 2015 ο προϋπολογισμός μειωθεί πράγματι κατά 28% όπως λέει, δηλαδή πάει απο το 2.300.000 στο 1.650.000 κλάφτε τα. Ο διοικητής βέβαια ελπίζει. Ετσι διοικούνται τελευταία τα νοσοκομεία. Με την ελπίδα.
Γενικά όλοι ξέρουμε πώς διορίζονται οι διοικητές και πως ο ρόλος του είναι αυτός ακριβώς, να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο και να επαινούν αυτους που τους διόρισαν.”

Και συνέχισε:
Κλείνοντας ήθελα να αναφερθώ με δυο λόγια σε ένα πολυ σοβαρό θέμα το ΕΣΑΝ, το ενιαίο σύστημα αμοιβών νοσοκομείων Α.Ε.

Ο νόμος αυτός προβλέπει την ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας με συμμετοχή του κράτους, των ιδιωτικών κλινικών, των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων νοσοκομείων. Η ιδιωτική αυτή εταιρεία θα ρυθμίζει ουσιαστικά όλο το σύστημα υγείας, αφού αυτή θα κατευθύνει τα κονδύλια στα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, ενώ το κράτος περιορίζεται σε εποπτικό ρόλο και ξεφεύγει και απο το πολιτικό κόστος. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται οριστικά σε εμπορικές επιχειρήσεις που πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά. Έτσι, μέσω της επιλεκτικής χρηματοδότησης θα καθορίζεται ποιες δομές θα μπορούν να λειτουργούν και με τι όρους.
Η ιδιωτική αυτή εταιρεία θα αναλάβει και τη μισθοδοσία των εργαζομένων έχοντας τη δυνατότητα να «κόβει και να ράβει» τις αμοιβές ανάλογα με τις αποφάσεις και τις ανάγκες των ιδιωτών.
Η συνέχιση της λειτουργίας των νοσοκομείων θα εξαρτάται απο τα κέρδη που θα έχουν, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους και με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Με επιεικείς προβλέψεις υπολογίζεται ότι 40 νοσοκομεία θα κλείσουν, κάτι που δεν αρνήθηκε ρητά ούτε ο υπουργός. Ο νόμος αυτός αποτελεί την ταφόπλακα της δημόσιας υγείας. Αυτό είναι το μέλλον της υγείας που μας επιφυλάσσουν και πρέπει να το λάβουμε επιτέλους σοβαρά υπόψη μας.”



το νοσοκομείο μας