Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.-Κ.Υ. ΜΟΛΑΩΝ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 21 Ιανουαρίου 2013 η πρώτη τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο (πρώην) Νοσοκομείο Μολάων. Οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία στους δρόμους των Μολάων και ενημέρωσαν τον κόσμο για τις εξελίξεις στο θέμα του Νοσοκομείου. Στην πορεία συμμετείχαν και πολίτες.
Από 1-1-2013 το Νοσοκομείο Μολάων παύει να υπάρχει στα χαρτιά. Σε λίγο δε θα υπάρχει και στην πράξη αφού υπάρχει πλέον ένα νοσοκομείο Λακωνίας με έδρα τη Σπάρτη.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν την πολιτική εξαπάτηση που επιχειρείται σε όλους τους τομείς και την υποκρισία των αρμόδιων φορέων που κοροϊδεύουν ακόμα και σήμερα ότι το νοσοκομείο θα παραμείνει και θα ενισχυθεί και δηλώνουν οτι θα συνεχίσουν τους αγώνες με κάθε δράση που θα κριθεί απαραίτητη και καλούν όλους τους πολίτες, τους τοπικούς Συλλόγους και Φορείς να συμμετέχουν σε κοινούς αγώνες.
ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Γ.Ν.- Κ.Υ. ΜΟΛΑΩΝ & Κ.Υ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Μολάοι 15-1-2013
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2011: Δημοσιεύονται από το Υπουργείο οι αρχικές προτάσεις για την «αναδιάρθρωση των μονάδων υγείας». Το Νοσοκομείο Μολάων προορίζεται για Κέντρο Υγείας και Μονάδα Νοσηλείας μιας ημέρας. Τόσο το Νοσοκομείο Μολάων όσο και αυτό της Σπάρτης φαίνεται αρχικά να συγχωνεύονται με το Πανεπιστημιακό της Τρίπολης. Ακολουθούν κινητοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία που κινδυνεύουν.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2011: Δημοσιεύονται από το Υπουργείο Υγείας νέα δεδομένα. Καταλήγουν στη συγχώνευση των Νοσοκομείων Μολάων και Σπάρτης. Προσπαθούν να πείσουν τον απλό πολίτη που ανησυχεί, ότι η διοικητική συνένωση δεν θα έχει καμία συνέπεια στη λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011: Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Μολάων ενημερώνεται ότι καταργούνται 4 κλινικές (Γυναικολογική/Μαιευτική, ορθοπεδική, παιδιατρική και ΩΡΛ). Ακολουθεί νέος γύρος αντιδράσεων. Γίνεται παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή την οποία διαβεβαιώνουν ότι οι κλινικές δεν καταργούνται. Μάλιστα πήραν και απόφαση (18 η συνεδρ./22-12-2011 ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) μη κατάργησης. «Φρούδες ελπίδες»
ΜΑΡΤΙΟΣ 2012: Δημοσιεύεται ο νόμος 4052/2012 σύμφωνα με τον οποίο το Νοσοκομείο χάνει την αυτοτέλειά του αλλά μέχρι την εφαρμογή του νόμου εξακολουθεί να υπάρχει Νοσοκομείο Μολάων.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012: Δημοσιεύεται ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου (ΦΕΚ 1151/2012 τεύχος Β΄). Η εξαπάτηση είναι φανερή. Οι 4 κλινικές έχουν καταργηθεί μαζί με πολλές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013. Αρχίζει η εφαρμογή του ν. 4052/2013. Η νομική προσωπικότητα του Νοσοκομείου Μολάων καταργείται.
Μετά από 50 χρόνια ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ». ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ με έδρα στη Σπάρτη, διοικητικά όργανα στη Σπάρτη, κέντρο λήψης αποφάσεων στη Σπάρτη, κοινό οργανισμό και κοινό προϋπολογισμό. Απλά μαθηματικά. Τα χρήματα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το βοηθητικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν δυο νοσοκομεία, αλλιώς δεν θα χρειάζονταν όλα αυτά. Το ένα πρέπει να πεθάνει. Και μαζί του, όσοι κάτοικοι της απομακρυσμένης αυτής περιοχής, της περιοχής μας, τύχει να έχουν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια.
Οι αρχικές προτάσεις τους υλοποιούνται σιγά σιγά και ύπουλα. Η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, ο ανομολόγητος στόχος της μνημονιακής πολιτικής στα πλαίσια μιας ελεεινής πολιτικής εξαπάτησης οδηγεί το (πρώην) Νοσοκομείο Μολάων σε σταδιακή απαξίωση και τελικά στην οριστική κατάργησή του ως Νοσοκομείο. Εντός ολίγου, Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας δηλαδή Κέντρο Υγείας και Μονάδα μιας ημέρας νοσηλείας. «Και ει θέλετε δέξασθαι».
Αυτό που σήμερα επιχειρείται είναι η κατάργηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας στο οποίο μπορεί ο καθένας με σχετικά ισότιμο τρόπο να προσέλθει, χωρίς να χρεωθεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του ή αλλιώς, να πρέπει να πεθάνει, όπως συνέβη σε πολλές χώρες που εφαρμόστηκαν παρόμοιες πολιτικές (Ουγγαρία, Αργεντική, Λετονία, Βουλγαρία κ.λ.π.) Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ρουμανία όπου εφάρμοσαν μια «συνταγή» με πάγωμα των προσλήψεων και απολύσεις στα νοσοκομεία, με ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό των δαπανών (σας θυμίζει κάτι;). «Στο μαιευτήριο Τζιουλέστι του Βουκουρεστίου συνέβη ένα σοκαριστικό γεγονός: Πέντε νεογνά κάηκαν ζωντανά λόγω των περικοπών στο νοσοκομείο, της μη εγκατάστασης συστήματος πυρασφάλειας, της ύπαρξης μίας νοσηλεύτριας που ήταν υπεύθυνη στη βάρδια της για 100 νεογνά…. Στα νοσοκομεία της Ρουμανίας οι ασθενείς φέρνουν από το σπίτι τις κουβέρτες τους, αγοράζουν μόνοι τα φάρμακα και το φαγητό τους! Ταυτόχρονα οι χρόνια πάσχοντες (καρκινοπαθείς, ψυχικά διαταραγμένοι, καρδιοπαθείς, αιμοκαθαρόμενοι κ.λπ.) έχουν φτάσει να πληρώνουν για τις θεραπείες τους τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με πριν, ενώ καθίσταται αμφίβολο το αν θα συνεχίζουν να παίρνουν τη σωστή θεραπεία.» (από δημοσίευμα).
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και μάλιστα πρόκειται για συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της «Αστικής Δημοκρατίας». Στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρεται: «Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.»
Τα αυτονόητα κοινωνικά αγαθά έχουν μπεί στο στόχαστρο. Θυσία στο βωμό της τρόικας και των μνημονίων που υπόγραψαν μεταξύ των άλλων βουλευτών και οι "σωτήρες" βουλευτές του νομού μας. Σε μια περίοδο που η υγεία του λαού πλήττεται βάναυσα με την χειροτέρευση όλων των όρων ζωής και εργασίας (ανεργία, άγρια φορολογία, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων κ.λ.π), η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης και της υγείας αποτελεί κεντρική μάχη. Η φτώχεια είναι άμεσα συνυφασμένη με την αρρώστια. «Η φτώχεια γεννά την αρρώστια, ο πλούτος προστατεύει την υγεία.» Η επιχειρούμενη κατάργηση της δημόσιας υγείας δεν είναι τυχαία. Η αρρώστια σε πανικοβάλλει, σε γονατίζει και τελικά σε κάνει ανήμπορο να αντισταθείς σε κάθε τι.
Η κατάργηση της νομικής προσωπικότητας του (πρώην) Νοσοκομείου Μολάων, ως συνέπεια της ανελέητης μνημονιακής πολιτικής και η σύσταση ενός μόνο Νοσοκομείου Λακωνίας σηματοδοτεί τη διάλυση των υποδομών υγείας στην περιοχή μας. Βασικός στόχος των νέων μέτρων είναι η μεταφορά του δυσβάσταχτου κόστους της υγειονομικής περίθαλψης στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας θα είναι άνιση και θα κοστίζει ακριβά και ατομικά.
Καταγγέλουμε την πολιτική εξαπάτηση που επιχειρείται σε όλους τους τομείς και την υποκρισία όλων των αρμόδιων φορέων που μας κοροϊδεύουν, ακόμα και σήμερα, ότι το (πρώην πια) Νοσοκομείο Μολάων θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί. Είναι όλοι αυτοί που υπονόμευσαν και κατηγόρησαν το δίκαιο όπως αποδείχτηκε, δυστυχώς, αγώνα μας, χαρακτηρίζοντάς μας «καταστροφολόγους».
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι όσοι εδώ και καιρό καλλιέργησαν τις γνωστές αυταπάτες περί διατήρησης και αναβάθμισης του νοσοκομείου, θα βρεθούν απέναντι μας. Όσοι εξακολουθούν να προσπαθούν να μας εξαπατούν για τους στόχους και το περιεχόμενο της ακολουθούμενης πολιτικής, αποτελούν στήριγμα της, υποσκάπτουν την ανάπτυξη των αναγκαίων αγώνων και αντικειμενικά συγκαταλέγονται στους ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΛΑΟΥ. Δεν ανεχόμαστε άλλο ωραία λόγια, αλλά πράξεις που θα αποδεικνύουν τη θέση και τη στάση του καθενός.
Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη και χωρίς έλεος επίθεση, χρειάζεται ένα παλλαϊκό μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και όλων των συνταγματικά κατοχυρωμένων κοινωνικών αγαθών. Ένα μέτωπο που θα αντισταθεί στα μέτρα της Τρόικας και αυτών που την υπηρετούν.
Για αυτούς τους λόγους, από αυτό τον αγώνα δεν θα πρέπει να λείψει κανείς. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Πρέπει να τους παραδώσουμε τουλάχιστον όσα βρήκαμε εμείς από τους γονείς μας και τους γονείς τους. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος και διαρκής και θα έχει σαφή επιδίωξη να συναντιέται με άλλους τοπικούς και πανελλαδικούς αγώνες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
- Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιοι επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες μονάδες υγείας, ή να μετακινήσουν προσωπικό από το (πρώην) Νοσοκομείο Μολάων, θα προχωρήσουμε άμεσα σε καταλήψεις και σε κάθε άλλη μορφή πάλης που θα κριθεί σκόπιμη.
- Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης ενοποίησης του νοσοκομείου μας και
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 από τις 8.00 έως τις 11.00π.μ.
Οργανώνουμε δράσεις για ευρεία ενημέρωση των συμπολιτών μας με κάθε τρόπο (ομιλίες, δημοσιεύσεις, ΜΜΕ, κοινωνικά δίκτυα κ.λ.π.).
Καλούμε όλους τους πολίτες, τους τοπικούς Συλλόγους και φορείς να συμμετέχουν σε κοινούς αγώνες.

Α γ ω ν ι ζ ό μ α σ τ ε
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΟ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ, ΟΔΗΓΟΥΣ, ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ κ.λ.π.)
ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



το νοσοκομείο μας