Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Αναβάθμιση η μετεξέλιξη σε κέντρο επείγοντος τραύματος;



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Συνδικαλιστική Παράταξη Νοσοκομείου Μολάων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                                                    Μάιος 2018
Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της εμπάθειας του κ. Γρηγοράκου Λ. απέναντι στην κοινωνία της νοτιοανατολικής Λακωνίας.  Καλυπτόμενος πίσω από την βουλευτική ασυλία, χρόνια τώρα, συκοφαντεί το προσωπικό και την παροχή υπηρεσιών του Νοσοκομείου Μολάων και υπονομεύει με πολλαπλούς τρόπους τη λειτουργία του. Αυτή τη φορά η εμμονή του, έφτασε σε επίπεδο παραληρήματος. Προφανώς και δεν χρήζει απάντησης. Άλλωστε η τοπική κοινωνία δεν ξεχνά ποιος ξεκίνησε το 2011 την προπαγάνδα για την ενοποίηση, ουσιαστικά την κατάργηση ως νοσοκομείο απο τον υγειονομικό χάρτη, της νοσηλευτικής μονάδας Μολάων.
Από την άλλη πλευρά, ακούσαμε την αναπληρώτρια Διοικήτρια τόσο στην τελευταία της συνέντευξη όσο και στην τοποθέτησή της στη συγκέντρωση για θέματα του νοσοκομείου που έγινε τον Οκτώβρη του 2017, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, να παραδέχεται όλες τις ελλείψεις στο νοσοκομείο αλλά στα πλαίσια της κλασσικής επικοινωνιακής τακτικής να προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.
Αναφέρθηκε στις θέσεις που προκηρύχτηκαν και ουσιαστικά αφορούν σε κάλυψη ενός μόνο μέρους των αποχωρησάντων. Οι προσλήψεις υστερούν των αποχωρήσεων και των πραγματικών αναγκών ακόμα περισσότερο. Το νοσοκομείο είχε 4 μόνιμους παθολόγους, έχει 1 μόνιμο και προκηρύσσεται μόνο μία θέση.  Είχε 3 μόνιμους αναισθησιολόγους, έχει 1 μόνιμο και προκηρύσσεται μόνο 1 θέση.  Η προκήρυξη των θέσεων ενός ορθοπεδικού και ενός χειρουργού  μετά την πρόσφατη αποχώρηση των υπηρετούντων  αφήνει μηδενικό ισοζύγιο.   Η θέση του ουρολόγου μέχρι τώρα δεν έχει επαναπροκηρυχτεί. Όσο για τη θέση οφθαλμίατρου και παιδιάτρου ούτε συζήτηση για πρόσληψη. Από τους 2 μόνιμους γυναικολόγους, που είχε το νοσοκομείο πριν λίγα χρόνια, έχει διοριστεί μόνο 1 μόνιμος, ο οποίος δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά, ελλείψει δεύτερου παιδιάτρου και αναισθησιολόγου.  Η άλλη θέση καλύπτεται με επικουρικό που σύντομα λήγει η θητεία του.
Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση της στελέχωσης είναι θετική αλλά το τελικό ισοζύγιο δυστυχώς είναι αρνητικό.
Στην κατεύθυνση της αποστελέχωσης κινούνται η μετακίνηση ενός μόνιμου παθολόγου για στελέχωση του ΤοΜΥ Σπάρτης και η μετάταξη ενός βιοπαθολόγου χωρίς να αντικατασταθούν καθώς και οι μετατάξεις  και οι χρόνιες αποσπάσεις μόνιμων νοσηλευτών σε άλλες μονάδες υγείας χωρίς αντικατάσταση.
Δύσκολα ένας γιατρός θα αποφασίσει να έρθει και να παραμείνει σε μία μονάδα στην οποία δεν παρέχεται ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού και ειδικοτήτων για να μπορεί να εργαστεί με ασφάλεια και ανά πάσα στιγμή θα διακινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος εξαιτίας των ελλείψεων.  Όπως επεσήμανε και η αναπληρώτρια διοικήτρια στη συγκέντρωση του Οκτωβρίου 2017, οι εφημερίες στο νοσοκομείο γίνονται ανά τομείς π.χ. Παθολογικός τομέας, χειρουργικός τομέας και στους τομείς υπάγονται ορισμένες ειδικότητες.  Φανταστείτε σε ένα τροχαίο να εφημερεύει νεφρολόγος για τον παθολογικό τομέα και γυναικολόγος για τον χειρουργικό τομέα. Και μάλιστα χωρίς στελεχωμένο ΕΚΑΒ.
Θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού παραμένουν χρόνια κενές ακόμα και μετά τις καταργήσεις του 2011.  Τις θέσεις που αφήνουν κενές έρχονται και τις καταργούν για να μην φαίνονται τα κενά, ενώ αναμένεται νέος γύρος κατάργησης θέσεων από τον ενοποιημένο οργανισμό.  Γιατί όπως είπε και ο τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος,  Σπάρτη και Μολάοι «είναι ένας οργανισμός».
Βαφτίζουν προσλήψεις την προσωρινή σχέση εργασίας 10 νοσηλευτών με μπλοκάκι που πληρώνονται από τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου όπως και οι επικουρικοί και όχι από επιχορήγηση. Στόχος της κυβέρνησης, εκτός των άλλων, η εξάρτηση των εργαζομένων, η μείωση των εισοδημάτων και η ανακύκλωση της ανεργίας.
Επιμελώς διατύπωσε ότι “τώρα έχουμε χρήματα για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού” αποκρύπτοντας ότι το ποσό των 178.000 αφορά επιχορήγηση του 2008 και όχι του 2018 και απαιτούνται αρκετά περισσότερα γιατί πλέον πολλά μηχανήματα είναι απαξιωμένα ή σε αχρηστία. Τα 178.000 αφορούσαν στην αγορά ακτινολογικού συγκροτήματος που τελικά δώρισε στο νοσοκομείο ο ΟΠΑΠ και τα χρήματα αυτά, τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν δεσμευμένα. Θετική και αυτονόητη ενέργεια η αποδέσμευσή τους αλλά να ξέρουμε για τί πράγμα μιλάμε, αφού το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι κι αυτό παγωμένο. 
Στη συνέντευξη της η αναπληρώτρια διοικήτρια, κλείνοντας, με  μία πολύ προσεγμένη “ήξεις αφήξεις” δήλωση, αφενός διαβεβαιώνει ότι το νοσοκομείο “δεν θα υποβαθμιστεί” (λες και δεν λειτουργεί ήδη υποβαθμισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) αφετέρου θέτει σε αμφισβήτηση την ίδια της τη δήλωση επισημαίνοντας ότι “δεν μπορεί βέβαια να γνωρίζει τις επιδιώξεις άλλων πολιτικών προτεραιοτήτωνλες και η ίδια αποτελεί κάτι ξέχωρο και δεν είναι η προέκταση του υπουργείου στο χώρο, για να εφαρμόζει τις πολιτικές του και να τις χειρίζεται επικοινωνιακά.
Τα τελευταία χρόνια οι  κυβερνήσεις και οι συν αυτώ παίζουν με τις λέξεις στις οποίες έχουν δώσει νέες έννοιες, αφού η αναπληρώτρια διοικήτρια στη συγκέντρωση για θέματα του νοσοκομείου που έγινε τον Οκτώβρη του 2017 τόνισε ότι θεωρεί αναβάθμιση τη μετεξέλιξή του σε κέντρο επείγοντος τραύματος.  Το 2010 διορισμένα μέλη στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, υποστήριζαν ότι αναβάθμιση είναι η ενοποίησή του με την Σπάρτη και σήμερα δηλώνουν ότι “ανησυχούν” από τα αποτελέσματα.
Εδώ και χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις  αλλοιώνουν τις έννοιες, γυρίζουν τη λογική ανάποδα και θεωρούν ότι ο κόσμος τους πιστεύει ακόμα. Λες και ο καθένας δεν βιώνει στην καθημερινότητά του τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.
Το νοσοκομείο όπως είπε η αναπληρώτρια διοικήτρια  και είναι στο μόνο που θα συμφωνήσουμε “στάθηκε όρθιο σε δύσκολους καιρούς”, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, κόντρα στις ψηφισμένες απο όλες τις κυβερνήσεις μνημονιακές πολιτικές.
Οι πολιτικές είναι ίδιες, τα πρόσωπα αλλάζουν τεχνηέντως. Από το 2011 τα σχέδια όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. με αποκορύφωμα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, για συρρίκνωση των υγειονομικών μονάδων, μειώσεις προσωπικού και χρηματοδότησης, με συνακόλουθη μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ, συντελούνται αργά και μεθοδικά. Όλο και δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων, δεκάδες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες και όσοι ακόμα μπορούν, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το πενιχρό διαθέσιμο, μετά την άγρια φορολογία και τις περικοπές, εισόδημά τους.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, προβλέπει μείωση της επιχορήγησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 373 εκατομμύρια με αντίστοιχη μείωση υπηρεσιών, ενώ η κάλυψη των ανασφάλιστων καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι όλο και μειώνονται. Διαχείριση της φτώχιας που μας έχουν επιβάλλει λέγεται αυτό. 
Η στελέχωση και η χρηματοδότηση του τομέα της υγείας πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όμως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προηγούνται τα ματωμένα πλεονάσματα που χωρίς ντροπή υπερηφανεύονται ότι πετυχαίνουν φτωχοποιώντας το λαό, κατάσχοντας την περιουσία που με πολύ κόπο απέκτησε, αυξάνοντας διαρκώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνοντας σε επίπεδο φιλοδωρήματος τις συντάξεις εξαθλιώνοντας τους γέροντες, αυξάνοντας την ανεργία και στέλνοντας χιλιάδες νέο επιστημονικό προσωπικό στη μετανάστευση και υποθηκεύοντας τη ζωή όλων των γενεών τουλάχιστον μέχρι το 2060 εξαιτίας ενός παράνομου χρέους που φόρτωσαν άδικα στο λαό για να σώσουν τις τράπεζες.
Τα αιτήματα είναι ξεκάθαρα και υπαγορεύονται από τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.  

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ.


ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΜΟΛΑΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΕΡΊΠΟΥ 20ΕΤΙΑ (!!!!).


ΠΛΗΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΠΛΗΡΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΘΙΣΤΏΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.  ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


το νοσοκομείο μας